Protetika

Protetika se bavi nadoknađivanjem izgubljenih zuba krunicama, mostovima ili totalnim i parcijalnim protezama. S obzirom na to da li pacijent protetski nadomjestak može izvaditi iz usta ili ne, dijelimo ih na mobilne,  fiksne i kombinirane nadomjestke.  

Fiksni protetski radovi su najkvalitetnije rješenje za pacijenta.

Osim što su dugovječni, pacijentu daju osjećaj prirodnih zuba. Najčešći krivci za gubitak cijelog zuba ili zubne krune su karijes i parodontoza. Karijes razara čvrsta zubna tkiva (caklinu i dentin zubne krune), dok parodontitis zahvaća kost oko korijena zuba i ukoliko se ne liječi dolazi do gubitka cijelog zuba (korijena i krune zuba). 

Kod izrade krunica i mostova bruse se prirodni zubi, uzima se otisak te se u zubotehničkom laboratoriju izrađuje protetski nadomjestak koji se cementiranjem  pričvrsti na zube. Ponekad je prethodno potrebno izliječiti zube koji će biti nosači mosta te eventualno pojačati te zube izradom nadogradnje. 

Nakon brušenja zuba, oni su osjetljivi na podržaje pa se izrađuju privremene krunice i mostovi, koji štite zube dok konačni protetski nadomjestak nije gotov. 

Keramička krunica  

Keramička krunica je fiksno-protetski nadomjestak koji imitira krunu zuba. Koristimo je kada je zub jako oštećen i nedostaje mu vidljiv dio ili je estetski neprihvatljiv, a korijen zuba je još čvrst i zdrav. 

Zub na koji se stavlja krunica potrebno je prethodno izbrusiti, nakon čega se uzima otisak, na temelju kojeg se u laboratoriju izrađuje keramička krunica, koja oblikom i bojom odgovara susjednim prirodnim zubima. 

Osnova keramičke krunice može biti metalna, cirkonska ili potpuno keramička. 

Keramika se odlikuje velikom tvrdoćom, velikom čvrstoćom, podnosi visoke temperaturne promjene, otporna je na hemijske utjecaje, koroziju, ne provodi el. struju, i najvažnije, biokompatibilna je, ne uzrokuje alergije i estetski maksimalno oponaša izgled pravog zuba, stoga je idealan izbor za izradu zubnih krunica i mostova. 

Keramičke krunice se, s obzirom na materijal od kojeg je osnova izrađena,  dijele na : 

  • Metal keramičke krunice– standard su u stomatološkoj protetici po svojoj čvrstoći i dugotrajnosti, zadovoljavajućoj estetici i funkciji, a finansijski su najprihvatljivije rješenje za oralnu rehabilitaciju. Nedostatak je to što ponekad može doći do obojenosti ruba zubnog mesa i prosijavanja metala kroz meso. 
  • Cirkon keramičke krunice– odlikuju se iznimno visokom čvrstoćom i stabilnošću, izvrsne su biokompatibilnosti (ne uzrokuju alergije i reakcije okolnog tkiva) i odlične estetike- cirkonska podloga ispod keramike bijele je boje i propušta i reflektira svijetlo slično kao i prirodni zubi stoga  izvrsno oponaša prirodnu boju zubi. 
  • Bezmetalne keramičke krunice – najprihvatljivije su rješenje za savršenu estetiku prednjih zuba. Svojom bojom i načinom izrade najvjernije dočaravaju sva optička svojstva pravog zuba.
    Zbog transparentnosti materijal propušta svjetlost slično kao i prirodni zub čime se onemogućava razlikovanje umjetnog od susjednog prirodnog zuba. Zbog svih tih odlika bezmetalne keramičke krunice (Emax) vrhunac su moderne estetske stomatologije. 

Zubni most 

 Zubni most je fiksna protetska konstrukcija koja povezuje nosače i nadoknađuje zube koji nedostaju. U ulozi nosača mosta su prirodni zubi ( za razliku od mosta na zubnim implantatima), koji se bruse i na koje se most fiksno cementira. Time je osiguran povoljan prijenos žvačnih sila na viličnu kost, a pacijent u potpunosti ima osjećaj “svojih zuba”. 

Zubni most će spriječiti naginjanje i neprirodno opterećenje ostalih zubi, vratiti izgled i osmijeh te normalizirati funkciju  žvakanja i govora. Osnova keramičkog  mosta može biti cirkonska i metalna.   

 Totalna proteza 

 pokriva cijelu vilicu, bilo donju ili gornju i leži direktno na zubnom mesu. Izrađuje se od akrilata (jedne vrste plastike) te se u ustima pridržava isključivo prisisavanjem proteze na  nepce i zubni greben. 

Izrađuje se kada nema prisutnog ni jednog zuba u čeljusti. Prednost proteze je njena cijena i brza izrada međutim dugotrajnim nošenjem dolazi do atrofije kosti, zbog čega nakon nekog vremena proteza više ne stoji čvrsto a trošenjem kosti smanjuje se mogućnost za kasniju eventualnu  ugradnju implantata.  

Parcijalna proteza 

 se koristi kod djelomičnog  gubitka zuba.  Različitim metalnim kukicama povezuje se sa preostalim zubima u vilici, te zajedno s njima oblikuje funkcionalnu cjelinu.  Da bi proteza ispunila kriterije estetike,  umjesto vidljivih kukica koriste se različite skrivene kopče ili se izrađuje tkz. teleskop – proteza koja prekriva preostale zube u čeljusti.