Stomatološka
Protetika

Pokretni mostovi ili više poznati kao proteze su pokretne nadoknade za zube koji nedostaju i pripadajuće tkivo.

Mogu biti izrađene od akrilata a nekad mogu biti i u kombinaciji sa različitim metalima.

Proteze pomažu da se kreira atraktivan osmijeh i pomažu strukturama lica da održe svoj oblik i izgled. Takodjer, poboljšavaju i unaprijedjuju ishranu onih osoba koje su limitirane usljed nedostatka zuba.

Vrste proteza

 

Totalne proteze
Totalne proteze zamijenjuju sve prirodne zube.

Parcijalne proteze
Parcijalne proteze popunjavaju prostore koji su nastali gubitkom pojedinih zuba i preveniraju ostale zube da mijenjaju položaj.

Skeletirana proteza
U našoj ordinaciji želimo da svaki pacijent voli svoj osmijeh i da može da žvače komforno. Nekad pacijenti trebaju čvrsto i ugodno riješenje za gubitak zuba, ali ne žele da u ustima imaju nešto što ne mogu izvaditi, kao što je slučaj sa mostom ili implantatom. Za mnoge pacijente, nedostatak zuba, pogotovo ukoliko se radi o bočnim zubima, najbolje je riješenje je Vironit/Metalna/Skeletirana/Vizil proteza. Ovakve proteze imaju metalnu bazu koja drži zube skupa a prekrivena je je akrilatom koji imitira estetiku zubnog mesa.

Skeletirana proteza ima nekoliko prednosti u odnosu na akrilatnu parcijalnu protezu. Kao prvo, metal je puno čvršći od akrilata, ovakve proteze mogu biti puno tanje i lakše od akrilata. Idealne su za ljude kojima su akrilatne proteze isuviše debele. Pored toga, čvrstoća metala podrazumijeva da je s ovakvim protezama žvakanje puno ugodnije. Druga prednost ovakvih parcijalnih proteza je bolje prijanjanje na alveolarni greben. Čvršće nalijeganje na postojeće zube što ih čini puno ugodnijim za nošenje.

Još jedna od važnih prednosti ovih proteza je da senaknadno jednostavno mogu modificirati implantatima.