Ortodoncija

Koje je pravo vrijeme za ortodontsko liječenje?

Svrha ortodontskog liječenja je da se zubi pomjere ili da se poravnaju do položaja koji će pored lijepog izgleda obezbijediti i pravilnu funkciju kako zuba tako i ostatka stomatognatog sistema. Nepravilan položaj zuba dovodi do prtiska u vilicama i mišićima koji dugoročno mogu ostaviti različite posljedice kako na zubima, mišićima tako i na cijelom licu.

Većina roditelja zna da djecu treba početi voditi kod stomatologa već od ranog djetinstva dok bi prvi pregled kod specijaliste ortodoncije se trebao obaviti u uzrastu između 7. i 10. Godine. U tom period u ustima djeteta se nalazi tzv. mješovita denticija, odnosno u ustima djeteta se nalaze i mliječni i stalni zubi. Da li to znači da je to vrijeme za aparat?

Ne mora značiti da se sa ortodontskom terapijom mora odmah početi, ali je to idealno vrijeme da specijalista ortodoncije procijeni da li treba početi sa ranom ortodontskom terapijom, koja je nekad neophodna da bi se spriječile ozbiljnije ortodontske malformacije. Treba imati na umu da će u nekim slučajevima proći godine nakon prvog ortodontskog pregleda i početka terapije.

Ortodonstka terapija kod djece

Obično se roditelji pitaju koje je pravo vrijemeda se dijete odvede na prvi pregled kod ortodonta?

Prema američkoj ortodontskoj asocijaciji, idealno vrijeme za prvi ortodontski pregled Vašeg djeteta je u dobi od 7 godina. To ne mora da znači da će Vaše dijete odmah početi sa nošenjem aparatića, ali će te Vi kao roditelj dobiti informacije da li Vaše dijete ima neku ortodontsku nepravilnost, da li bi i koje vrijeme bilo idealno da se počne sa nekom ortodontskom terapijom i ukoliko treba da se upoznate sa načinima eventualnog liječenja, ili neki drugi savjet vezan za zdravlje zuba Vašeg djeteta.

U ovom uzrastu je već krenula smjena mliječnih zuba kod Vašeg djeteta stalnim zubima, i to može da bude idealno vrijeme da dobijete informacije ukoliko je potrebno neko rano liječenje kojim može da spriječi nastanak nekih ozbiljnih ortodontskih nepravilnosti. Na taj način možete uštedjeti i vrijeme i novac samo kratkom konsultacijom sa specijalistom ortodoncije.

Ukoliko na konsultacijama dobijete informaciju da je još uvijek rano za neko ortodontsko liječenje, barem će te imati informaciju kada je opet vrijeme da dovedete dijete na ponovni pregled.