Hitna
Stanja

Hitna stanja u stomatologiji

Nezgode se dešavaju, i znati šta uraditi tom prilikom može biti odlučujući faktor kakav će biti ishod. Za ove situacije je presudno da što prije reagujete i zatražite pomoć od stomatologa. Za početak je najbitnije da nazovete stomatolga i da prvo detaljno objasnite šta se desilo i da što bolje objasnite Vaše stanje. Ukoliko se neka nezgoda dogodila u vrijeme kada naša ordinacija ne radi, javite se nadležnoj hitnoj služi.

 

Šta da radim ukoliko izbijem zub?

Ukoliko se radi o izbijenom stalnom zubu, najvižnije je da nađete taj izbijeni zub i da ga stavite u neku vlažnu sredinu i držite ga tu sve dok ne dodjete stomatologu. Ukoliko ste u mogućnosti, probajte vratiti zub u alveolu odonosno u zubnu čašicu u kojoj se zub nalazio prije ispadanja, ukoliko je moguće bez dodirivanja korijena. Ukoliko nije moguće, probajte ga smjestiti u područje usta između obraza i desni (zubnog mesa). Ukoliko ni to niste u mogućnosti, onda izbijeni zub stavite u neku posudicu sa mlijekom ili vodom i tako ga donesite stomatologu.

 

Šta da radim ukoliko moje dijete izbije zub?
Ukoliko dođe do izbijanja mliječnog zuba, najvažnije je da nađete što prije taj zub i u nekoj vlažnoj sredini transportujete ga do stomatologa. Stomatog će vidjeti da li je izbijen cijeli zub ili samo dio zuba, te će odlučiti može li se implantirati zub nazad ili ne. Ukoliko se radi o stalnom zubu procedura je ista kao kod odraslih pacijenata.

 

Ukoliko dođe do frakture zuba, najvažnije je da  odmah isperete usta toplom vodom da bi ste očistili to područje. Stavite hladni oblog na tu stranu lica da bi ste izbjegli nastanak otoka. Javite se stomatologu što prije i zakažite termin.

 

Šta da radim ukoliko se ugrizem za jezik ili usnu?
Ukoliko se ugrizete za usnu ili jezik, najvažnije je da prvo nježno isperete ugriženo područje vodom i da nakon toga aplicirate hladan oblog. Javite se stomatologu ili u hitnu pomoć ukoliko imate obilno krvarenje, kravarenje koje dugo traje ili ukoliko trpite velike bolove.

 

Šta da radim u slučaju zubobolje?
U slučaju zubobolje operite isperite usta mlakom vodom. Pažljivo očistite zube zubnim koncem da bi ste uklonili eventualne ostatke grane između zuba. Ne stavljajte aspirin, bijeli luk ili nešto drugo u zub ili na područje zubnog mesa oko bolnog zuba. Javite se stomatologu i zakažite termin.

 

Postoji li način da izbjegnem hitna stanja?
Nosite udlage ukoliko se bavite nekim sportom, pogotovo ako se radi o nekim kontaktnim disciplinama. Izbjegavajte grickanje leda, karameliziranog koštunjavog voća, tvrdih bombona. Koristite makaze nikada zube da bi ste otkinuli nešto.