Izbjeljivanje
Zuba

Izbjeljivanje zuba

Izbjeljivanje zuba je brz i jednostavan način da posvjetlite zube i uljepšate svoj osmijeh. U našoj ordinaciji možete izbjeliti zube na dva načina:

  • U ordinaciji (in office teeth whitening) – koristeći LED lampu, možemo izbjeliti Vaše zube za 5-7 nijansi u samo jednoj posjeti.
  • Kućno izbjeljivanje (home teeth whitening) –  za samo dvije nedelje možete izbjeliti zube 5-7 nijansi noseći udlage za izbjeljivanje nekoiko sati dnevno.

 

Ukoliko ste izgubili zub koji ćete nadoknaditi krunicom ili mostom, možete izabrati svjetliju boju zuba, a zatim istale zube izbjeliti da odgovaraju Vašoj novoj odabranoj boji zuba.

Ljudi generalno, kada pomisle na zube, misle na to da su zubi bijeli. Ali, zubna caklen može biti različitih nijansi. Vremenom, caklen mijenja boju i/ili se na njoj javljaju mrlje. Tri su glavna razloga zašto zubi mijenjaju boju:

  • Genetika – boja zuba je nasljedna
  • Starenje
  • Povrede zuba
  • Bolesti
  • Lijekovi, kao što su antibiotici
  • Pušenje
  • Upotreba obojene hrane i pića (kafa, kola,crni čaj, crveno vino)
  • Korištenje suviše fluorida tokom razvoja zuba

Ukoliko su Vam zubi promijenili boju, izbjeljivanje može pomoći. Može se sigurno izvesti i u ordinaciji ali i u Vašem domu.

Vrste / način izbjeljivanja

 

Paste za izbjeljivanje
Pomažu u uklanjanju mrlja sa Vaših zuba. One su najblaži oblik izbjeljivanja i vrlo rijetko njihova upotreba može uzrokavati neke neželjene pojave. Ipak, njihovom upotrebom zubi ne postaju bijelji kao što je to slučaj sa hemijskim izbjeljivačima. Paste za zube za izbijeljivanje mogu posvijetliti Vaše zube, ali za kratko vrijeme (koji dan ili sedmicu).

Kućni izbjeljivači
Mogu biti u obliku udlaga, trakica, rastvora ili olovke. Obično sadrže hemijsku supstancu koja se zove peroxid i koja u kontaktu sa cakleni dovodi do izbjeljivanja zuba. Njihova upotreba obično mora trajati nekoliko dana ili sedmica da bi dobili pravi efekat. Prije upotrebe ovih preparata, najbolje bi bilo da se konsultujete sa stomatologom. Vaš stomatolog Vam može izraditi specijalne, individualne udlage za Vaše gornje i donje zube. U udlage Vi sami stavljate gel za izbjeljivanje i noste ih neki period tokom dana ili noći. Vaš stomatolog će Vam objasniti koliko dugo ih trebate nositi. Ukoliko predugo nosite udlage za izbjeljivanje, peroxid iz gela može iziritirati Vaše zube.

Izbjeljivanje u ordinaciji
Obično traje oko jedan sat. Da bi se zaštitila meka tkiva, pacijentove desni se prekriju sa zaštitinim slojem gela. Moguće je izbjeljivanje sa svjetlosnom lampom ili laserom u kombinaciji sa peroxidom.

Neželjeni efekti
Nekoliko dana nakon tretmana, Vaši zubi mogu biti osjetljivi na tople ili hladne tempereture. Izbjeljivanje također može iziritirati desni na kratko vrijeme. ukoliko se neželjeni efekti ne povuku za nekoliko dana, javite se stomatologu. Da bi izbjegli štetna dejstva na zube i desni, uvijek slijedite uputstva proizvođača ili poštujte upute stomatologa. Zaista postoji previše izbjeljivanja. Ne koristite sredstva za izbjeljivanje duže od savjetovana zubima se ne savjetuje og u uputstvu proizvođača ili od uputa stomatologa. Previše dugotrajno izbjeljivanje može izazvati ozbiljne probleme na Vašim zubima ili zubnom mesu (desnima).

Nije za svakog
Izbjeljivanje definitivno nije opcija za sve pacijente. Ukoliko imate rececije gingive (zubno meso se povlači), izbjeljivanjem ćete izazvati iritaciju na tim mjestima. Ukoliko imate karijes ili oboljenja zubnog mesa, trebali bi ste prvo sanirati probleme pa tek onda izbjeliti zube. Također boja ispuna/plombi, krunica ali i neke mrlje na zubima se ne mogu promijeniti izbjeljivanjem. Razgovarajte prvo s nama prije nego počnemo sa izbjeljivanjem. Prije svega, uradit ćemo pregled da odredimo koji tip izbjeljivanja je najbolja opcija za Vas.

Čuvajte bjelinu Vaših zuba
Tek izbjeljeni zubi su još više podložni prebojavanju. Da bi ste očuvali novu boju zuba što duže, izbjegavajte duhanske proizvode, obojenu hranu i piće nekiliko dan nakon izbjeljivanja! Imajte na umu da se priridna boja zuba vraća vremenom ali ukoliko se suzdržavate od cigareta i velikih količina obojene hrane i pića, Vaši zubi mogu ostati svijetli godinama.